Smacznego!

Oryginalna korespondencja z działem obsługi klienta McDonald's. Znaleziona w sieci.


(...) mam oficjalną prośbę (...) , zgodnie z prawem sprzedawca musi ujawniać skład sprzedawanego produktu. Czy mógłbym dostać informacje o tych frytkach w Maku, (...)

1. Jaki jest skład frytek - doszła mnie informacja, że nie są bezpośrednio z ziemniaków, ale z mąki ziemniaczanej i jakiegoś "ulepu".
2. Jaki jest skład frytury - jakiego typu olej jest stosowany (skład) i jak często jest wymieniany.
(...)

Pozdrawiam,
Remigiusz







Szanowny Panie,
informacja o której Pan pisze nie przedstawia rzetelnej wiedzy o McDonald’s a jego celem jest manipulacja i wzbudzenie strachu u odbiorcy bez specjalistycznej wiedzy. Nasze frytki są przygotowywane z najlepszych odmian ziemniaków (W Polsce przede wszystkim Innowator i Russet Burbank).

W zakładzie przetwórstwa surowe pokrojone frytki są poddawane  podgotowaniu (blanszowaniu), płukaniu w roztworze zawierającym dekstrozę (glukozę naturalną) zapewniającą równomierność koloru i difosforan disodowy - E450, który neutralizuje enzym odpowiedzialny za szarzenie ziemniaków (difosforany występują też naturalnie w ziemniakach).

Po osuszeniu frytki są wstępnie obsmażane przez kilkadziesiąt sekund w oleju będącym mieszanką nieutwardzonych wysoko- i niskoleinowych odmian oleju rzepakowego i słonecznikowego. Po zamrożeniu trafiają do restauracji McDonald’s.

Używany w nich olej również jest mieszanką  wysoko- i niskoleinowych odmian oleju rzepakowego i słonecznikowego. Zawiera ona czynnik antyspieniający E900.

Wszystkie wymienione dodatki technologiczne są dopuszczone do obrotu i standardowo stosowane w przetwórstwie żywności. Ich obecność w gotowym produkcie jest znikoma.

Reasumując, z pełną odpowiedzialnością za słowa możemy stwierdzić, że nasza żywność jest wysokiej jakości i w pełni bezpieczna. (...)

Z poważaniem,
McDonald’s Polska




W świecie w którym żyjemy nie można zrobić normalnych tradycyjnych frytek w ten sposób, że kuchcik na zapleczu Maca obierze zwykłe polskie ziemniaki, umyje je, pokroi w plasterki i usmaży w tłuszczu... Mi takie frytki by smakowały równie dobrze jak te robione przez korporacje pokroju Maca. Frytki z Maca muszą być dwukrotnie smażone, zamrażane, a w międzyczasie dodaje się do nich "difosforan disodowy - E450" oraz "czynnik antyspieniający E900".

Smacznego !!!



Zobacz także

0 komentarzy

Nieprzychylne, niemiłe i niekulturalne komentarze będą usuwane.

Komentarze

ARCHIWUM